Blog
02
09
2013

Nasze gospodynie na dożynkach powiatowych

W miniony weekend w Dobrzycy odbyły się Dożynki Powiatowe. Ale świętowano nie tylko zakończenie żniw, ale i swoje pięć minut miała zdrowa żywność. Stowarzyszenie „Wspólnie dla przyszłości” już po raz czwarty zorganizowało Festiwal Smaków. W szranki stanęło 6 gmin. Gminę Pleszew reprezentowało Koło Gospodyń z Sowiny Błotnej, a ich potrawa zajęła zaszczytne 4 miejsce.

Gospodarzem tegorocznego Powiatowego Święta Plonów była Dobrzyca – po raz ostatni jako wieś. Prócz uroczystej mszy dziękczynnej w kościele p.w. św. Tekli, tradycyjnego obrzędu w wykonaniu zespołu „Żychlinioki” nie zabrakło wielu innych atrakcji. Wystąpiła tamtejsza młodzież, ale i trzej tenorzy z Teatru Muzycznego w Poznaniu. Rozstrzygnięto także różne konkursy. Jednym z nich był „Festiwal Smaków – Zdrowa żywność, zdrowy styl życia” organizowany już po raz czwarty przez Stowarzyszenie „Wspólnie dla przyszłości”. W kulinarne szranki stanęło 6 gmin: Pleszew, Chocz, Czermin, Dobrzyca, Gołuchów oraz Gizałki. Gminę Pleszew reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Sowinie Błotnej na czele z szefową Haliną Golińską, którą wspierały Monika Zaradniak oraz Marzena Hańćkowiak. Nasze gospodynie przygotowały kapuśniak pleszewski, który ostatecznie zajął czwarte miejsce. Poza konkursem częstowały także pieczoną karkówką oraz słodkim plackiem z owocami i skubańcem.

Jury stanowili przedstawiciele każdej z gmin, a naszą reprezentowała Anna Bogacz – rzecznik prasowy Urzędu Miasta i Gminy Pleszew. Kapituła konkursu oceniała przede wszystkim smak potrwa, ich wygląd oraz jakość. Niekwestionowanym zwycięzcą okazała się gmina Czermin reprezentowana przez tamtejsze KGW i ich niespotykana zupa o nazwie Shitake na bazie piersi z kurczaka, grzybów i warzyw. Drugie miejsce za szynkę gotowaną oraz placek na maślance z owocami zajęła gmina Gołuchów, którą reprezentowało KGW Czechel. Trzecie na podium stanęło KGW Niniew z gminy Chocz, która przygotowała chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem.

Wszystkie konkursowe smakołyki przygotowywane były tradycyjnymi metodami według starych receptur.  Festiwal Smaków to przede wszystkim promocja zdrowego stylu życia oraz produktów wytwarzanych w sposób tradycyjny w gospodarstwach domowych. To także upowszechnianie wiedzy o lokalnym rolnictwie, turystyki, a w szczególności agroturystyki.

„Festiwal Smaków – zdrowa żywność, zdrowy styl życia” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz rozwoju obszarów wiejskich w ramach PROW na lata 2007-2013, oś IV LEADER w ramach Funkcjonowania Lokalnej Grupy Działania.

author: Anna Bogacz

Comment
0

Leave a reply

eight − 4 =

Wielkość czcionki
Kontrast