Nie tylko dla cukrzyków
Jak słodzić bez cukru? Na to pytanie odpowiadali specjaliści od żywienia w ramach kolejnego spotkania z cyklu „Wiem, co jem!”, które odbyło się w Muzeum Piekarnictwa.
Wykład dotyczył przede wszystkim cukrzycy i sposobów, jak sobie z nią radzić. Diabetykom i nie tylko pomagali dr inż. Aleksandra Swulińska-Katulska – ekspert od produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz inż. Józef Szczygieł – technolog ciastkarstwa.
Specjaliści tłumaczyli, ze stosowanie diety nie dotyczy tylko osób borykającyh się z cukrzycą. Każdy powinien być świadomy, co je i jak się dobrze odzywiać, by być zdrowym. – Nawet zdrowy człowiek musi się racjonalnie odżywiać, żeby zachować sprawność fizyczna i umysłową, i by wszystkie jego narządy pracowały jak najlepiej. Z kolei u chorego, zależnie od rodzaju schorzenia, musimy odżywiać się pod kątem ochrony chorych narządów – przekonywała dr Katulska.
Podczas spotkania nie zabrakło wskazówek dotyczących zdrowej diety cukrzyków. Specjaliści uświadamiali, czym jest choroba i jak ważne jest przestrzeganie indeksu glikemicznego potraw. Można było także zbadać sobie poziom cukru we krwi.
Spotkanie dotyczące cukrzycy było drugim z cyklu „Wiem, co jem”, które odbyło się w Muzeum Piekarstwa i Piekarnictwa w Pleszewie. Pierwsze dotyczyło pieczenia chleba i jego roli w codziennej diecie każdego człowieka. Pomysłodawcą warsztatów i spotkań są Jan Vogt i jego ojciec Tomasz. Chcą w tej sposób promować regionalne i tradycyjne produkty, które przede wszystkim są niezwykle zdrowe.
Cykl współorganizuje Miasto i Gmina Pleszew oraz Dom Kultury. Patronat medialny objęło “Życie Pleszewa”.
Foto: Hubert Mościpan, “Życie Pleszewa”